Edzőtovábbképzések rendje 2018

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központja tájékoztatja a működési engedélyüket kiváltani vagy megújítani kívánó edzőket a nyári továbbképzések rendjéről. 

Fontos! Az átképzésen résztvevő edzőknek a továbbképzéseken nem kötelező résztvenniük, ők az átképzés elvégzésével kiváltják a 2018/19-es szezonra a licenszet!

 

Központi Edzőtovábbképzés:

Jelentkezési és befizetési határidő: 2018. május 21.

Területi Edzőtovábbképzések:

  • 2018. július 28. Békés megye, Békéscsaba – Program – Esemény
  • 2018. augusztus 04. Győr-Moson-Sopron megye, Győr – Program – Esemény
  • 2018. augusztus 11. Zala megye, Balatonboglár – Program – Esemény
  • 2018. augusztus 18. Fejér megye, Dunaújváros – Program
  • 2018. augusztus 25. Heves megye, Eger – Program
  • 2018. szeptember 01. Pest megye, Szigetszentmiklós – Program

Jelentkezési határidő: az adott képzés előtti hét, péntek. Befizetés a helyi szervezőknek.

A már regisztrált és licensszel rendelkező edzőknek a jelentkezés a Back Office felületén keresztül történik, a megszokott módon.

Az új edzők és licensz kategóriát váltó edzők a Jelentkezési lap kitöltésével tudnak jelentkezni a továbbképzésekre!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a részvétel az előadásokon – az eddigiekhez hasonlóan – kötelező! Ettől az évtől azonban a reggeli regisztráció során a résztvevők igazolólapot kapnak, melyet az előadások szünetében pecséttel érvényesíttetni kell. Ennek teljesítése a licensz kiadásának feltétele.

Kérjük az edzőket, hogy tanulmányozzák a mellékelt kiírásokat és a licensz kategóriának megfelelő képzésre, a kiírásban foglaltak szerint jelentkezzenek!

Magas létszámú részvétel a központi edzőtovábbképzésen Balatonfüreden

Az elmúlt évekhez hasonlóan június 8. és 10. között ezúttal is Balatonfüreden került megrendezésre a Magyar Kézilabda Szövetség hagyományos működési engedélyt érvényesítő edzőtovábbképzése.

A Szakmai és Versenybizottság Edzői Albizottságának szakmai koncepciója alapján a Nemzetközi Edzőképző Központ szervezésében lebonyolított eseményen 261, köztük számos külföldi edző vett részt. A háromnapos előadássorozat edzésbemutatóinak valamint elméleti előadásainak a  Balatonfüredi Városi Sportcsarnok adott otthont, a résztvevők pedig a közeli Hotel Marinában kerültek elszállásolásra. A továbbképzés szakmai programja idén a „ A védekezés és az erőnlét jelentősége a modern kézilabdázásban ” téma köre szerveződött. A felkért magyar kézilabda szakemberek (Kiss Szilárd, Csoknyai István, Danyi Gábor, Velky Mihály, Kilvinger Bálint, Bakos István, Bartalos Béla, Dr. Hoffmann László, Dr. Marczinka Zoltán, Neukum Tamás, Klucsó Jenő) mellett Andreas Vock, EHF előadó tartott színvonalas előadásokat a napjainkban leginkább aktuális témakörökben. A szakmai programot a Szlovénia-Magyarország férfi válogatott világbajnoki selejtező mérkőzés közvetítésének közös megtekintése színesítette.

A Magyar Sporttudományi Társaság XV. Országos Sporttudományi Kongresszusa – Célkeresztben a kézilabda szekció

A MSTT soron következő kongresszusa célkeresztjében a kézilabdázás is helyet kapott. Témák: Mentális felkészülés, Sportpszichológia az utánpótlásban, a kapus helyetti mezőnyjátékos szerepeltetése támadásban, szakmai változások tendenciái, az edzésterhelés kérdései,a teljesítménymérés és még sok más érdekes, a modern kézilabda fejlődéséhez elengedhetetlen téma.

Helyszín: Tóvendéglő, I. emeleti konferenciaterem

               9700 Szombathely, Rumi Rajki sétány 1

Időpont: 2018.05.30, Szerda

Üléselnök: Mocsai Lajos, Györfi János  

MSTT- Részletes program 

EHF/MKSZ-NEK Mesteredző bizonyítványosztó

A Magyar Kézilabda Szövetség székhelyén, a Módusz Irodaházban május 16-án került sor a legmagasabban jegyzett kézilabdaedző-oktatás, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) és az MKSZ Nemzetközi Edzőképző Központ (NEK) mesteredző-képzésének ünnepélyes bizonyítványosztója. A jeles eseményen a tanfolyamot sikeresen elvégzett hallgatók mellett az EHF, a Testnevelési Egyetem (TE), valamint az MKSZ és a NEK képviselői vettek részt.

Köszöntője során Prof. Dr. H.c. Mocsai Lajos, az MKSZ tiszteletbeli elnöke, a Testnevelési Egyetem rektora kiemelte az MKSZ és a TE példamutató együttműködését, mely során megvalósult a képzési anyag és a különböző oktatási szintekhez igazodó licensz kategóriák összhangja.

Dr. Kersch Ferenc, az MKSZ Szakmai és Versenybizottságának elnöke megjegyezte, hogy az MKSZ-NEK képzése jubileumhoz érkezett, hiszen a 2000-ben EHF által odaítélt 7 Mesteredzői cím mellett  2013-ban 27-en, ezúttal pedig 20-an vehették át a bizonyítványukat, így a magyar mesteredzők száma elérte az 50-es számot.

Dr. Marczinka Zoltán, a NEK igazgatója, a képzés tanulmányi vezetője értékelte a 2017. februárjában indult, egyéves tanfolyamot, melynek során a hallgatók konzultációs napok és szakmai táborok keretében szerezték meg az EHF előírásának megfelelő kompetenciákat.

Kovács Péter, az EHF Módszertani Bizottságának oktatásért felelős tagja kiemelte, hogy a 2012-ben elindított EHF Mesteredző képzéshez azonnal csatlakozott az MKSZ, mégpedig egy olyan lebonyolítási formával, amit azóta több tagország is átvett. 

Ezt követően az EHF, a TE, az MKSZ, valamint a NEK  képviselőitől vették át a bizonyítványukat, illetve útravalóul NEK-ajándékukat a friss mesteredzők.

Friss EHF/ MKSZ-NEK Mesteredzők: Apró Ferenc, Csoknyai István, Danyi Gábor, Elek Gábor, Gúnya Péter, György László, Győrvári Viktor, Gyurka János, Horváth László, Imre Vilmos, Koi Endre, Kovács Attila, Kovács Ferenc, Majoros Gusztáv,  Rosta István, Szilágyi Zoltán, Tomáš Hlavatý, Varga Márta, Velky Mihály, Dr. Woth Péter

Gratulálunk  és sok sikert kívánunk a edzői pályafutásukhoz!

A NEK csapata

A bizonyítvány átadóról a képgaléria hamarosan megtalálható lesz a honlapunk a NEK képgaléria menüpont alatt!

Gyakorlati vizsga információk – tételsor

Kedves Sporttársak,

A gyakorlati vizsga lebonyolításának időintervalluma 2018.05.14 – 2018.06.07.

A vizsga egy maximum 15 perces edzésvezetésből fog állni, amit az MKSZ-NEK által kijelölt vizsgáztatók fognak értékelni. A terem, a demo csapatok, illetve bizonyos eszközök biztosítva lesznek a vizsgára. 

A jelentkezést legkésőbb jövőhéten elején megnyitjuk. Megyék szerint lehet majd jelentkezni a vizsgákra. Erről bővebb információt e-mailben kaptak az érintettek.

A tételsor mától elérhető a következő linken: MKSZ-NEK Sportedző Átképző Tanfolyam 2018- tételsor 

Kérjük, hogy mindenki figyelje az e-mail rendszerét, mert ott minden információt megosztottunk!

Jó felkészülést kívánunk!

A NEK csapata

MKSZ-NEK képzések 2018/19

Tisztelt Sportbarátok!

A Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központja (NEK) a 2018-as tanévre a következő tanfolyamokat hirdeti meg:

Alapfokú Kézilabda Edző Tanfolyam

Az alapfokú képzést sikeresen teljesítő hallgatók alapfokú edzői képesítést szereznek, mely „D” kategóriájú működési engedély kiváltására jogosít, és bemenetet biztosít a Középfokú Kézilabda Edzői Tanfolyamra.

Középfokú Kézilabda Edző Tanfolyam

A középfokú képzést sikeresen befejező hallgatók az MKSZ Szakmai és Versenybizottságának Licensz-szabályzata értelmében „C” – licenszet, az Európai Kézilabda Szövetség előírásai szerint pedig „EHF II.” – szintű minősítést szereznek, amely bemeneti lehetőséget biztosít az MKSZ–NEK Felsőfokú Kézilabda Edzői Tanfolyamra.

Felsőfokú Kézilabda Edző Tanfolyam

A felsőfokú képzést sikeresen befejező hallgatók az MKSZ Szakmai és Versenybizottságának Licensz-szabályzata értelmében „B” – licenszet, az Európai Kézilabda Szövetség előírásai szerint pedig „EHF III.” – szintű minősítést szereznek, amely a hazai és az európai bajnokságok legmagasabb osztályában történő edzői munkavégzésre jogosít, továbbá bemeneti lehetőséget biztosít az EHF Mesteredző Tanfolyamra.

Kézilabda Kapusedző Tanfolyam

A kapusedző képzést sikeresen befejező hallgatók az MKSZ Szakmai és Versenybizottságának Licensz-szabályzata értelmében továbbra is az alapképzettségüknek megfelelő licenszet válthatják ki, azonban a 2018/19-es szezontól a TAO-ban csak az MKSZ–NEK képzésein végzett kapusedzők bére, valamint tanulmányi költsége lesz elszámolható.

Kézilabda Erőnléti Edző Tanfolyam

Az erőnlétiedző képzést sikeresen befejező hallgatók az MKSZ Szakmai és Versenybizottságának Licensz-szabályzata értelmében továbbra is az alapképzettségüknek megfelelő licenszet válthatják ki, azonban a 2018/19-es szezontól a TAO-ban csak az MKSZ–NEK képzésein végzett erőnléti edzők bére, valamint tanulmányi költsége lesz elszámolható.

A jelentkezés módja

Jelentkezni kizárólag elektronikusan az MKSZ–NEK honlapján lehet (https://keziedzo.hu/kepzesek-2018/) 2018. április 15. – május 18-ig. A jelentkezés a regisztrációs díj befizetésével és a megfelelő (bemeneti követelményként megjelölt) dokumentumok feltöltésével válik véglegessé.

A tanfolyamok elindítása a helyszíneken létszámfüggő. Minimális létszám 10 fő. A Felsőfokú Kézilabda Edző tanfolyamra felvettek maximális létszáma 20 fő.

Elméleti vizsgajelentkezés és vizsgainformáció – MKSZ-NEK Sportedző Átképző Tanfolyam

Kedves Sporttársak!

Az OKJ Sportedző Átképző Tanfolyam elméleti vizsgáira elindult a jelentkezés. A regisztrációs lap a www.keziedzo.hu oldalra bejelentkezve, az Átképzés menüpont alatt található. A jelentkezést az 5000 Ft-os vizsgadíj befizetésével együtt lehet elküldeni.
Kérjük mindenki vegye figyelembe, hogy csak 1 otthoni alkalom lesz, a többi időpontban központi vizsgáztatás zajlik, különböző helyszíneken. Ezért kérjük, hogy a teremfoglalás szervezhetősége miatt, az űrlapon rögtön jelölje be azt is, hogy sikertelen vizsga esetén, hol szeretné vizsgáját megismételni. A pótvizsga díja 2.000 Ft, amelyre a jelentkezést az első vizsga után ugyanilyen űrlapon lehet majd megtenni.
A testnevelők ezen az űrlapon tölthetik fel diplomájukat, ami alapján a gyakorlati vizsgák alól felmentést kapnak.

Választható vizsgahelyszínek (otthoni időpont esetén pótvizsgahelyszínek) és pótvizsgaidőpontok:

Debrecen           2018.05.02; 2018.05.09
Szeged              2018.04.27; 2018.05.11
Eger                  2018.04.30; 2018.05.07
Pécs                  2018.04.27; 2018.05.08
Győr                  2018.05.02; 2018.05.09
Zalaegerszeg      2018.05.07; 2018.05.14
Budapest           2018.05.04; 2018.05.11
(Székesfehérvár 2018.05.03; 2018.05.08)

Kérjük, hogy a jelentkezést 2018. április 1-ig mindenki adja le. Ezután összesítjük az adatokat és mindenkit értesítünk vizsgája pontos helyszínéről és időpontjáról.

Bővebb vizsgainformáció innen tölthető le

Egyedülálló könyv a kapusképzésről

A Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőközpontja (NEK) „Korosztályos kapusképzés” címmel szakkönyvet ír. A kapusok felkészítését és a kapusedzők/edzők képzését szolgáló anyag fotóit és videofelvételeit Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémia Sportcsarnokban vették fel.

A hattagú szerzőcsapatban Dr. Marczinka Zoltán NEK igazgató mellett olyan kiváló szakemberek szerepelnek, mint Bartalos Béla, Bakos István, Bíró Imre, dr. Hoffmann László és Szathmári János, akik közel 1000 válogatottságot mondhatnak magukénak.
A következő évtizedek magyarországi kapusképzését meghatározó könyv színvonalas elkészítését kiváló hálóőrök segítik. Janurik Kinga, Bíró Blanka, Mikler Roland és Fazekas Nándor a felnőtt korosztályt képviseli, míg az utánpótláskorú tehetségek között például a NEKA kapusai, Győri Kristóf, Magera Noémi és Németh Orsolya vettek részt a munkában.
„Amikor 2017-ben elkészítettük a Korosztályos képzési kézikönyvet, úgy terveztük, hogy lesznek mellékletei, hiszen egyes területekről nem tudtunk olyan részletességgel írni, mint amit a téma fontossága megkövetelt volna, ilyen például a korosztályos kapusképzés is. Az alaptechnika szemléltetéséhez felnőtt válogatott kapusokat választottunk, emellett vannak olyan gyakorlatsorok is, amiket kifejezetten a fiatalabb korosztálynak szánunk, ezeket a korosztályos válogatottak kapusai mutatják be. Hagyományos és elektronikus könyv is készül, utóbbi lesz a kiterjedtebb változat, hiszen egy kapusmozgás folyamatát képekben nehezebb bemutatni, a videofelvétel szemléletesebb. Tudomásom szerint ilyen könyv eddig nem készült, így ez a kiadvány kuriózum lesz.” – mondta el Dr. Marczinka Zoltán NEK igazgató, a Magyar Kézilabda Szövetség sportigazgatója.
Az írott szöveg elkészült, a képekkel és videóval kiegészített szakanyag a tervek szerint május-júniusra várható, így a balatonfüredi edző-továbbképzésen már szeretnék bemutatni.

Forrás: NEKA

Sikeres mestervizsga

Február 12-13-án az Európai Kézilabda Szövetség engedélyével az MKSZ Nemzetközi Edzőképző Központja által szervezett Mesteredző tanfolyamának 20 hallgatója záróvizsgázott sikeresen.

A tanfolyam hallgatóinak három fős vizsgabizottság előtt kellett megvédeniük a Szakdolgozatukat és megválaszolni a vizsgáztatók által feltett, egész tananyagot felölelő kérdéseket. Ezt követően végzett hallgatóinknak angol nyelven kell benyújtaniuk szakdolgozatukat, melynek elfogadását követően az EHF PRO Licenszet adományoz nekik. Büszkék vagyunk végzett hallgatóinkra, ezúton is gratulálunk a sikeres vizsgákhoz, eredményes edzői munkát és sok sportsikert kívánunk nekik a jövőben.

Sikeresen vizsgázott hallgatóink, új EHF Mesteredzők: 
Apró Ferenc, Csoknyai István, Danyi Gábor, Elek Gábor, Gúnya Péter, György László, Győrvári Viktor, Gyurka János, Horváth László, Imre Vilmos, Koi Endre, Kovács Attila, Kovács Ferenc, Majoros Gusztáv,  Rosta István, Szilágyi Zoltán, Tomáš Hlavatý, Varga Márta, Velky Mihály, Dr. Woth Péter

NEK Csapat