Újabb EHF Mesteredző képzést indított az MKSZ-NEK

Február 13-án tartotta az EHF Mesteredző képzés ünnepélyes tanévnyitóját a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központja. 

A Magyar Kézilabda Szövetség székházában tartott évnyitón Dr. Kersch Ferenc, az MKSZ főtitkár-helyettese, a Szakmai- és Versenybizottság elnöke köszöntötte a hallgatókat, majd Prof. Dr. H.c. Mocsai Lajos, az MKSZ tiszteletbeli elnöke, a Testnevelési Egyetem rektora emelte ki a magyarországi kézilabda-edzőképzés megújulását. – A Nemzetközi Edzőképző Központ és a Testnevelési Egyetem tevékenysége párhuzamosan, együttműködő módon újítja meg a kézilabda-edzőképzést. Egységesítjük a rendszert annak érdekében, hogy a magyar hagyományokon alapuló iskola révén kézilabda-edzőink tovább vigyék a sportág hazai örökségét, amely rengeteg sikert hozott az elmúlt évtizedekben.

Kovács Péter, az Európai Kézilabda Szövetség Módszertani Bizottságának oktatásért felelős tagja kiemelte, hogy az EHF edzőképzési alapelvei, azaz a RINCK-konvenció égisze alatt zajló magyarországi képzés példaként állítható bármelyik ország elé a kontinensen. – A képzés talán egyik legfőbb célja, hogy erősítsük a magyar szakemberek irányába a türelmet és bizalmat. A magyar mesteredzői képzés széles körben elismert az EHF és a tagországok között.

Dr. Marczinka Zoltán, az MKSZ Nemzetközi Edzőképző Központjának vezetője hangsúlyozta, hogy az EHF Mesteredzői képzésben megszerzett végzettséget minden, a RINCK-konvencióhoz tartozó európai államban, azaz 37 országban elfogadják a legmagasabb szinten. – Öt éve kezdtük a mesteredzői képzést, több ország is átvette a magyar képzési modult. Az oktatás mellett a mesteredző-jelöltek mentori tevékenységet is végeznek, hiszen a szakedzői képzésben részt vevő két-két hallgatónk tartozik majd a mesteredző-jelöltek szakmai felügyelete alá. Miután 2020-tól EHF-előírás lesz a mesteredzői képzettség a válogatott versenyeken és a kupamérkőzéseken dolgozók felé, ezért is fontos, hogy a már meglévő 31 magyar EHF mesteredzőhöz minél több fiatal kolléga csatlakozzon. A szakedzői képzéshez képest a trénerek ezen a szinten már tanulnak csapatépítést, edzői team vezetést annak érdekében, hogy készen álljanak válogatott csapatok, vagy éppen elitklubok vezetőedzői teendőit is ellátni. A 160 órás képzésben az 54 órás általános sporttudományi oktatás mellett 106 órában a kézilabda egyes részterületeire helyezzük a hangsúlyt.

Az EHF mesteredzői képzésbe a legmagasabb magyarországi kézilabda-edzői képesítéssel rendelkezők, azaz a szakedzők jelentkezhettek, és az egy éves oktatás, majd a szakdolgozat megvédése és a záróvizsga sikeres letétele után a trénerek oklevelet, valamint két évre érvényes Pro-licenszet kapnak.

A képzésre felvételt nyert hallgatók: Apró Ferenc, Béki-Nagy Bertalan, Csoknyai István, Elek Gábor, Gróz János, Gúnya Péter, György László, Győrvári Viktor, Gyurka János, Horváth László, Imre Vilmos, Koi Endre, Kovács Attila, Kovács Ferenc, Majoros Gusztáv, Rosta István, Szilágyi Zoltán, Tomáš Hlavatý, Varga Márta, Velky Mihály